Despre Cetate

Comuna Cetate este asezata in sud-vestul tarii, in lunca Dunarii, în judetulalt Dolj, la limita acestuia cu judetul Mehedinti, pe DN 56 Calafat – Drobeta Turnu-Severin, la km 25.
Comunele cele mai apropiate sunt: spre sud – Hunia; spre NV – Izimsia si NE – Caraula.
Prima atestare cartografica dateaza din secolul al XVI-lea. In harta Stolnicului Cantacuzino apare in anul 1700, iar mai tirziu, in 1723, istoricul Friedersch Schwartz certifica existenta localitatii si o preia ca atare in hartile sale.
Comuna are o suprafata locuibila de 244 ha şi o suprafata agricola de 6.243 ha (60% teren arabil, 10% paduri si 30% alte destinatii).
Comuna Cetate este locuita de un număr de  6200 persoane formand  2644 gospodarii. Majoritatea locuitorilor sunt romani.
 Religia predominantă este cea ortodoxa.
Ca dotari si utilitati sociale, comuna dispune de de patru gradinite, trei scoli, un liceu, un spital cu maternitate, farmacie si policlinica, un dispensar veterinar si patru biserici.
Pina in anul 1959, in comuna a functionat un port cerealier, dezafectat ulterior si folosit in continuare pina in 1978 ca unitate militara de graniceri, unitate care apoi a fost si ea mutata si a functionat intr-un imobil situat la hotarul dintre satele Moreni si Fantana Banului. Actualmente aceasta unitate a fost desfiintata, ca urmare a schimbarii contextului politic si a aplicarii masurilor de reorganizare si modernizare a fortelor armate romanesti.
Ca obiective turistice in zona, sunt demne de a fi mentionate:
1.    Conacul boierului Constantin Druga, fost mare proprietar de pamint in zona, conac pe care satenii il numesc si azi “castelul lui Druga”, datorita stilului arhitectonic al constructiei, bogat ornamentata, edificata intr-o combinatie placut realizata intre stilurile gotic si baroc;
2.    Plaja Dunarii, intinsa pe aproximativ 3 km, serpuita dupa cursul Dunarii, oferind turistilor atit nisipul curat si fierbinte scaldat de valurile batranului fluviu, cit si umbra placuta, racoroasa, a padurii de plopi situata in imediata vecinatate a plajei;
3.    Un motel primitor, situat la intrarea in comuna, la hotarul cu comuna Salcia, de unde incepe judetul Mehedinti;
4.    Casa de creatie literara amenajata in una din cladirile administrative ale fostului port, pe malul Dunarii, din initiativa si prin grija cunoscutului poet si revolutionar Mircea Dinescu;
5.    Manastirea de la Maglavit, situata la cca 15 km de Cetate, pe soseaua ce duce spre Calafat, cu binecunoscuta si larg mediatizata istorie a viziunilor si revelatiilor celebrului cioban Petrache Lupu, initiatorul ridicarii edificiului manastirii, a carei constructie a fost abandonata imediat dupa instaurarea regimului comunist si care actualmente a fost reluata cu sirg si cu multa insufletire de citiva calugari si maicute, care continua sa tina aprinsa flacara credintei localnicilor Maglavitului si a comunelor din imprejurimi;
6.    Prin situarea sa la hotarul dintre judetele Dolj si Mehedinti, comuna Cetate ofera puntea de lagatura spre zone turistice deja intrate in circuitul national (Municipiul Drobeta Turnu-Severin, Orsova, Baile Herculane) prin canalul Timis-Cerna facindu-se trecerea spre Muntii Banatului si mai departe, spre Ardeal.